Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Zapečený chřest
400 g čerstvého chřestu, 4 tenké plátky ementálu nebo moravského bochníku, 4 plátky šunky, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného sýra, petrželka

Zapečený květák
1 velký květák, sůl, špetka muškátového květu, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, ½ l mléka, 2 žloutky, strouhaný tvrdý sýr, kečup, petrželka

Zapékaný celer s masem a rajčaty
500 g celeru, olej, 2 cibule, 300 g mletého masa, mletý pepř, sůl, 4 lžíce petrželky, 300 g rajčat, 50 g slaniny, 1 vejce, 50 g strouhaného sýra

Zapékaný květák
2 květáky, voda, sůl, 3 lžíce oleje nebo másla, 3 stroužky česneku, 150 g strouhaného sýra, 4 lžíce kečupu, máslo na zapékání

Zelenina zapékaná v palačinkovém těstě
800 g zmrazené zeleninové směsi, 100 g rostlinného tuku (hera), 2 vejce, 2-3 dl mléka, 100 g hladké mouky, sůl, špetka muškátového květu, tuk a strouhanka na vymaštění a vysypání pekáčku

Zeleninové kebaby
2 červené papriky, 2 zelené papriky, 1 menší cuketa, 1 lilek, 2 cibule, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu, sůl

Zeleninové krokety s uzeným masem
500 g zmrazené zeleninové směsi, 150 g vařeného uzeného masa, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, strouhanka, 2 stroužky česneku, špetka mletého pepře, sůl i[Na obalení] hladká mouka, 1 větší vejce, 1 lžíce mléka, sůl, strouhanka, olej na smažení

Zeleninové smaženky
500 g zmrazené zeleninové směsi, 300 g vařených brambor, 2 vejce, sůl, mletý pepř, strouhanka, tuk na zapékání

Zeleninový koláč à la pizza
500 g hladké mouky, 2 dl vlažné vody, 1 kostička droždí (42 g), 1 lžička cukru i[Náplň] 2 lžíce oleje, ½ sklenice, kečupu (asi 120 g), sáček zamrazené zeleninové směsi s brokolicí, několik snítek oregana (čerstvého nebo sušeného), 200 g nastrouhaného sýra, 1 paprika kapie, několik oloupnutých a pokrájených rajčat

Zeleninový nákyp s uzeným masem
800 g zeleniny (mrkev, kedlubny, květák, sterilovaný hrášek), sůl, 300 g uzeného masa, 4 vejce, mléko podle potřeby, 60 g eidamu, 20 g strouhanky, 60 g másla

Zeleninový špíz
4 klasy cukrové kukuřice, 12 malých brambor, 1 cuketa, 200 g slaniny (nejlépe anglické) nebo uzeného bůčku, sůl i[Omáčka]: 2 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce kopru, 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, 1 lžička hořčice, 2 vejce vařená natvrdo, sůl, pepř, křen

Zelné listy s mletým masem
500 g mletého masa, 2 lžíce mouky, 1 ½ lžičky soli, 1 lžíce sójové omáčky, 3 vejce, 500 g hlávkového zelí, olej i[Omáčka] 2 šálky vývaru, sůl, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžička škrobové moučky (Solamy l, Maizena)

Zelné placky
300 g zelí, 3 lžíce octa, 350 g polohrubé mouky, 150 g škvarků, pepř, sůl, olej na smažení

Zelníky
500 g hlávkového zelí, 500 g hrubé mouky, 4 žloutky, 50 g másla, 20 g droždí, cukr, mletý pepř, sůl, máslo na dušení a potření, smetana

Zelný nákyp s uzeným bůčkem
300 g čínského zelí, 200 g uzeného bůčku, 150 g nastrouhaného uzeného eidamu, 6 plátků toastového chleba, 2 cibule, 2½ dl mléka, 1 vejce, 2 lžíce nasekané zelené petrželky nebo kerblíku, ½ lžičky mletého zázvoru, sůl, sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání formy, brusinky nebo čerstvé bylinky na ozdobení