Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Pečené papriky s balkánským sýrem a rajčatovým sosem
10-12 ks paprika (červené, zelené, žluté), 500 g rajčata, 3 polévkové lžíce olivového oleje, hrstka petržele, 2 ks cibule, limetka, česnek, sůl, cukr, červená mletá paprika, balkánský sýr

Plněná rajčat po gruzínsku
8 větších rajčat, 300 g mletého masa, máslo, 1 velká cibule, 10 g rýže, 2 vejce, sůl, mletý pepř, (lžička adžiky), petrželka, bazalka nebo majoránka

Plněná rajčata po orientálsku
12 rajčat, 300 g mletého masa, 60 g másla, 1 cibule, 80 g vařené rýže, 1 lžička rozinek, 1 stroužek česneku, špetka mletého hřebíčku a skořice, lžička rozsekané máty peprné, sůl

Plněná tykev v sýrové omáčce
1 mladá tykev, 600 g mletého masa, 1 vejce, 1 žemle, petrželka, sůl, mletý pepř, lžička worcesterské omáčky, máslo i[Omáčka] 40 g másla, 40 g mouky, 3 dl mléka, mletý pepř, sůl, 100 g strouhaného sýra

Plněné okurky
2 malé skleníkové okruky, 300 g mletého masa, 1 vejce, sůl, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžíce škrobové moučky (Solamy l), 2 lžíce oleje, 2 šálky vývaru s polévkovou lžící sójové omáčky, 1 lžíce oleje

Plněné papriky po toskánsku
6 paprik, olej, 1 cibule, 250 g mletého masa, 50 g šunky, 1 lžíce petrželky, sůl, mletý pepř, 50 g vařené rýže, 2 lžíce strouhaného sýra, máslo

Plněné papriky se zelím
4 větší papriky, 300 g mletého masa, 50 g slaniny, 2 cibule, 150 g dušené rýže, sůl, mletý pepř a paprika, sádlo, 500 g hlávkového zelí, kmín, cukr, 2 lžíce rajčatového protlaku, ocet, vývar, případně jíška

Plněné tykvičky
4 malé tykvičky, 300 g mletého masa, 1 cibule, 100 g žampiónů, 2 stroužky česneku, petrželka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 1 vejce, 50 g strouhaného sýra, rajčatová omáčka, máslo

Polské zelí - bigos
500 g kysaného zelí, 500 g čerstvého zelí, 50 g slaniny, 50 g cibule, 400 g mletého masa, 100 g uzeného bůčku, hrst sušených hub, 50 g rajčatového protlaku, mletý pepř, sůl, cukr, 250 g klobásy

Rajčatová salsa
4 větší pevná rajčata, 1 malá chilli paprička, 2 stroužky česneku, 1 červená cibulka, 2 lžíce nasekaného koriandru, 2 limetky, pepř

Růžičková kapusta smažená na másle
800 g růžičkové kapusty, 4 lžíce másla, sůl, špetka mletého muškátového květu

Růžičková kapusta zapékaná s uzeninou a sýrem
800 g růžičkové kapusty, 300 g měkkého salámu, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, pepř, mletý muškátový květ, 1 dl smetany

Ředkvičkový aspik
1 svazek ředkviček, 400 g lučiny, 3 plátky bílé želatiny, 100 g smetany, větší hrst pokrájené čerstvé pažitky, citronová šťáva, sůl, pepř

Sarmale - zelné závitky
600 g mletého masa, petrželka, cibule, sůl, mletý pepř, saturejka (tymián), celerová nať, pů l šálku vařené rýže, 1 vejce, hlávka zelí, 100 g slaniny, 1-2 lžíce oleje, 2 cibule, 200 g klobásy, 6 rajčat, sklenice vína, 3 stroužky česneku, popřípadně jogurt a kopr

Sedmihradské vrstvené zelí s mletým masem
1 kg kysaného zelí, sádlo, cukr, 200 g rýže, 3 vejce vařená natvrdo, 300 g mletého masa, 1 cibule, mletá paprika, kmín, mletý pepř, sůl, 200 g klobásy, 100 g slaniny, ¼ l smetany

Smažená mrkev
8 středně velkých mrkví, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 150 g strouhanky, sůl, tuk na smažení, petrželka

Směs grilované zeleniny s česnekovou majonézou Směs grilované zeleniny s česnekovou majonézou
i[Česneková majonéza] 2 žloutky, 4 prolisované stroužky česneku, 1 hrnek olivového oleje, špetka pepře a soli, 2 lžíce citronové šťávy i[Zelenina] 4 malé lilky, 4 středně velké červené papriky, 4 středně velká tvrdší rajčata, 4 malé cibule, ⅓ hrnku olivového oleje, ⅓ hrnku nakrájené petrželky, 1 prolisovaný stroužek česneku, ¼ lžičky mletého pepře, sůl podle chuti

Špenátový nákyp
400 g mraženého listového špenátu, 180 g hrubé mouky, 100 ml mléka, 30 g másla, sůl, pepř, česnek, 5 vajec, 100 g šunky, 100 g ementálu

Valaské zelí
75 dkg zelí, 75 dkg brambor, sůl, kmín, cibule, 10 dkg slaniny, 2 lžíce mouky

Vařený tuřín
1 kg tuřínu, 10 dkg tuku, česnek, sůl

Zapečená brokolice
1 brokolice, ½ sáčku těstovin (mušle nebo vřetena), 1 párek, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 4 rajčata, 2 lžíce másla, sůl, pepř, šálek mléka, 3 vejce

Zapečená soljanka z kysaného zelí
1 kg kysaného zelí, 3 lžíce sádla, 2 cibule, 300 g mletého masa, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 kvašené nebo sterilované okurky, 1 lžíce kaparů, ocet, bobkový list, sůl, mletý pepř, párek, 2 lžíce jíšky, 2 dl vývaru, 4 plátky slaniny

Zapečené lilky
2 lilky, 4 rajčata, 10 žampionů, 1 velká cibule, 1 dcl olivového oleje, 200 g nivy, 100 g tvrdého sýra, hrst nasekaného čerstvého tymiánu, sůl, pepř

Zapečené plněné okurky s rajčaty
2 okurky, 400 g mletého masa, 2 žemle, mléko, 2 vejce, 100 g slaniny, 1 cibule, 500 g rajčat nebo krabička rajčatové protlaku, vývar, sůl, mletý pepř, tymián, saturejka, bobkový list

Zapečené zelí
400 g mletého masa, 100 g klobásy, 60 g sádla, 1 velká cibule, 400 g kysaného zelí, 400 g brambor, 4 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 dl kysané smetany, kmín, mletá paprika a pepř, sůl, špetka koriandru