Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Alsaské zelí s mletým masem
2 lžíce sádla, cibule, 700 g kysaného zelí, jablko, ¼ l bílého vína, 5 kuliček jalovce, sůl, mletý pepř, 200 g slaniny nebo uzeného bůčku, 400 g mletého msa, 4 klobásy nebo plátky uzeného masa, ¼ dl kirše nebo borovičky, vývar

Kapusta zapečená s uzeným masem
400 g vařeného uzeného bůčku, 2 lžíce sádla, 2 stroužky česneku, 1 větší hlávka kapusty, sůl, šálek mléka, 3 vejce

Kapustnica
40 g hlávkového zelí, chlebová kůrka, 40 g sádla, 100 g klobásy, 2 dl smetany, 40 g hladké mouky, 200 g sušených hub, kmín, sůl

Kapustové karbanátky s uzeným masem
300 g kapusty, 300 g uvařené uzené krkovice, 150 g ovesných vloček, 2 vejce, 3 stroužky česneku, strouhanka na obalení, olej na smažení, drcený koriandr, kmín, tymián, sůl

Kapustové závitky I.
1 menší kapusta, 250 g vepřového masa (plece), 50 g housky, 100 g vařeného vepřového masa, ⅛ litru mléka, 1 vejce, 40 g másla, 1 menší ciule, sůl, špetka mletého pepře, 30 g na plátky nakrájené slaniny

Kapustové závitky II.
4 větší kapustové listy nebo 8 menších, 100 g anglické slaniny, ½ dl vína, sůl, máslo i[Náplň] 400 g mletého masa, 1 vejce, 1 menší pokrájená cibule, sůl, pepř, tymián, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce mléka

Květákové krokety
1 květák, 250 g mletého hovězího masa, 1 vejce, strouhanka, 1 žemle, mléko, muškátový květ, sůl, 1 bílek, tuk na smažení

Květákový nákyp
1 velký květák (nebo 2 menší), 1 šálek mléka, 4 vejce, 100 g polohrubé mouky, 100 g krupice, 60 g rozpuštěného másla, olej, petrželka (pažitka, naťová cibulka)

Květákový nákyp se sýrem
1 větší květák, 4 dl mléka, 1 lžíce hrubé mouky, 4 vejce, 100 g strouhaného tvrdého sýra, sůl nebo Podravka, 2 lžíce másla, strouhanka

Květákový nákyp se šunkou
2 středně velké květáky, 200 g šunky (nebo jiné uzeniny), 3 vejce, 2 dl smetany, 30 g másla, 2 lžíce strouhanky, sůl, tuk na vymazání zapékací mísy

Polské zelí - bigos
500 g kysaného zelí, 500 g čerstvého zelí, 50 g slaniny, 50 g cibule, 400 g mletého masa, 100 g uzeného bůčku, hrst sušených hub, 50 g rajčatového protlaku, mletý pepř, sůl, cukr, 250 g klobásy

Růžičková kapusta smažená na másle
800 g růžičkové kapusty, 4 lžíce másla, sůl, špetka mletého muškátového květu

Růžičková kapusta zapékaná s uzeninou a sýrem
800 g růžičkové kapusty, 300 g měkkého salámu, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, sůl, pepř, mletý muškátový květ, 1 dl smetany

Sarmale - zelné závitky
600 g mletého masa, petrželka, cibule, sůl, mletý pepř, saturejka (tymián), celerová nať, pů l šálku vařené rýže, 1 vejce, hlávka zelí, 100 g slaniny, 1-2 lžíce oleje, 2 cibule, 200 g klobásy, 6 rajčat, sklenice vína, 3 stroužky česneku, popřípadně jogurt a kopr

Sedmihradské vrstvené zelí s mletým masem
1 kg kysaného zelí, sádlo, cukr, 200 g rýže, 3 vejce vařená natvrdo, 300 g mletého masa, 1 cibule, mletá paprika, kmín, mletý pepř, sůl, 200 g klobásy, 100 g slaniny, ¼ l smetany

Valaské zelí
75 dkg zelí, 75 dkg brambor, sůl, kmín, cibule, 10 dkg slaniny, 2 lžíce mouky

Vařený tuřín
1 kg tuřínu, 10 dkg tuku, česnek, sůl

Zapečená brokolice
1 brokolice, ½ sáčku těstovin (mušle nebo vřetena), 1 párek, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 4 rajčata, 2 lžíce másla, sůl, pepř, šálek mléka, 3 vejce

Zapečená soljanka z kysaného zelí
1 kg kysaného zelí, 3 lžíce sádla, 2 cibule, 300 g mletého masa, 4 lžíce rajčatového protlaku, 2 kvašené nebo sterilované okurky, 1 lžíce kaparů, ocet, bobkový list, sůl, mletý pepř, párek, 2 lžíce jíšky, 2 dl vývaru, 4 plátky slaniny

Zapečené zelí
400 g mletého masa, 100 g klobásy, 60 g sádla, 1 velká cibule, 400 g kysaného zelí, 400 g brambor, 4 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 dl kysané smetany, kmín, mletá paprika a pepř, sůl, špetka koriandru

Zapečený chřest
400 g čerstvého chřestu, 4 tenké plátky ementálu nebo moravského bochníku, 4 plátky šunky, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhaného sýra, petrželka

Zapečený květák
1 velký květák, sůl, špetka muškátového květu, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, ½ l mléka, 2 žloutky, strouhaný tvrdý sýr, kečup, petrželka

Zapékaný květák
2 květáky, voda, sůl, 3 lžíce oleje nebo másla, 3 stroužky česneku, 150 g strouhaného sýra, 4 lžíce kečupu, máslo na zapékání

Zelné listy s mletým masem
500 g mletého masa, 2 lžíce mouky, 1 ½ lžičky soli, 1 lžíce sójové omáčky, 3 vejce, 500 g hlávkového zelí, olej i[Omáčka] 2 šálky vývaru, sůl, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžička škrobové moučky (Solamy l, Maizena)

Zelné placky
300 g zelí, 3 lžíce octa, 350 g polohrubé mouky, 150 g škvarků, pepř, sůl, olej na smažení