Informace

Zavařování a konzervování

Zavařování a konzervování ovoce či zeleniny patří ke kuchařským technikám se staletou tradicí. V posledních letech se z něho stává gastronomický trend. Ten souvisí s návratem k sezonním a lokálním ingrediencím. Současně také s přípravou jídla vlastními silami, namísto nákupu hotových výrobků. Hlavní výhodou domácích produktů, ať už zavařenin nebo nakládané zeleniny, je absolutní kontrola nad použitými surovinami. Máme tak kontrolu nad jejich původem a způsobem zpracování. Samozřejmě nabízí také možnost připravit si do skleničky výrobek dle vlastních chuťových preferencí. Bonusem navíc je možnost experimentování a zkoušení nejrůznějších chůťových kombinací.

Jak to funguje

Zavařování představuje jednu z technik tepelné konzervace potravin, která se používá od začátku 19. století. Pokrm se uzavře do sklenice a ta se následně ohřeje ve vodě či páře na teplotu minimálně 85 °C. Z nádoby se uvolní přebytečný vzduch, vytvoří se vakuum a po vychladnutí klesne tlak uvnitř sklenice. Díky tomu k ní víčko neprodyšne přilne. Obsah je tak zcela chráněný před mikroorganismy a výrazně se prodlouží jeho trvanlivost. V případě ovocných džemů se používá i jednodušší technika. Sklenice naplněná horkou směsí se otočí dnem vzhůru a víko se pod tlakem přichytí.

Fíkový džem s pomerančem
Fíkový džem s pomerančem
Marmeláda z černého rybízu
Marmeláda z černého rybízu
Švestkový džem s balsamikem
Švestkový džem s balsamikem

Domácí výroba

Ovocné džemy patří k nejoblíbenějším výrobkům z této kategorie. Máte-li přebytky z vlastní zahrady nebo dobrý zdroj sezonního ovoce, neváhejte a pusťte se do zavařování. Zpracovat můžete téměř jakýkoliv druh ovoce (jahody, broskve, meruňky, třešně, rybíz, angrešt, švestky, či ryngle). Vynikající je také džem z rebarbory nebo kdoulí. Připravit si můžete i jablečná či hrušková povidla, která využijete na lívance nebo do závinu.

Prostor pro experiment

V základní variantě vám při přípravě ovocné zavařeny postačí jen želírovací cukr a trocha citronové šťávy, která se provaří společně s očištěným, vypeckovaným a nakrájeným ovocem. Za vyzkoušení však stojí i džemy ochucené dalšími ingrediencemi. K jahodám například skvěle ladí čerstvá máta či bazalka. Společně s ovocem můžete povařit také vanilkový lusk, skořici nebo zázvor. Odváženější jedinci mohou přihodit i špetku chilli. K variantě pro dospělé můžete přidat i nejrůznější druhy lihovin (sherry, bílý rum, červené víno nebo whisky).

Zavařování ve vodní lázni se řídí jednoduchým pravidlem.

Je-li obsah sklenice studný, vkládáme ji do studené vody a pozvolna vaříme.

Sklenice s předvařenými, resp. horkými, surovinami se vkládají do ohřáté vody.

Obsah optimálně dosáhne správné teploty, která zaručí jeho úspěšné konzervování.

Náš tip
Sdílejte s přáteli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *