Informace

V jedné lžičce medu je celá lékarna

Medová pusa. Medové sny. Medové dny. Tahle sladká přírodní pochoutka navozuje pohodovou atmosféru a nemusí končit pouze jako pomazánka na chleba nebo sladidlo v čaji. Kromě toho, že působí jako balzám na nervy, je navíc hotovým všelékem na všechny neduhy těla i ducha.

Jak oddělit zrno od plev

Není med jako med. Samozřejmě platí, že záleží na kvalitě a tím pádem i na ceně, ale zároveň je důležitý i druh. K dostání je med květinový, lesní a smíšený. Překvapivě se neliší pouze v barvě, ale také ve složení.

Květový med obsahuje především glukózu a fruktózu. Představuje přírodní koncentrát nektaru a květů rostlin a má vyšší obsah pylu. Oproti lesnímu medu má světlejší barvu a rychleji krystalizuje.

Lesní med (někdy označovaný jako medovicový) obsahuje více fruktózy a dextrinů, je bohatší na minerální látky a stopové prvky prospěšné pro lidský organizmus. Je také oblíbený pro svou intenzivnější chuť.

Kombinací květového a lesního medu představuje med smíšený, který tvoří většinu medové produkce.

Samostatnou kapitolu tvoří pampeliškový med. Nejedná se totiž o včelí produkt, ale o domácí výrobek. Jeho barva, chuť i zdravotní účinky jsou ovšem velice podobné. Výroba není náročná na čas ani finance, a tak se těší v českých domácnostech stále větší oblibě.

Základ medu tvoří jednoduché cukry, proto slouží jako rychlý zdroj energie. Ovšem prim v jídelníčku hraje především díky studnici vitamínů a minerálů, které v sobě skrývá. Za všechny především A, C, D a vitamíny skupiny B. Z minerálů jmenujme železo, vápník, draslík. Med ukrývá také další přírodní zázrak, mateří kašičku, dále pak éterické oleje a aminokyselniny.

Aby vydržel co nejdéle

Med uskladňujeme v uzavřeném obalu (nejlépe skle, keramice či potravinářských plastech) v suché tmavé místnosti při teplotě do 15 °C. V takové teplotě si med uchová své kvality i po několik let. Kvalitní med by neměl být příliš tekutý. Pokud sklenici s medem otočíme, měla by se v ní vytvořit vzduchová bublina, která pomalu směřuje ke dnu sklenice. Příliš tekutý med ukazuje na nekvalitní nebo dokonce ředěný med.

Krystalizace medu není na škodu, je pouze přírozenou vlastností, jíž med neztrácí na kvalitě. Krystalizací medu je možné předejít jeho pastováním, tedy rozmícháním v průběhu krystalizace. Pastový med lehce zbělá, má tužší, avšak jemnou a roztíratelnou konzistenci. Pastování medu neubírá nic na kvalitě ani chuti. Některé medy krystalizují rychleji, např. med řepkový, jiné naopka méně, např. med akátový. Do tekutého stavu jej lze přivést postupným zahříváním ve vodní lázni. Teplota však nesmí přesáhnout 45 °C, jinak se med znehodnotí. Stejně dobře můžeme med pozvolna rozpustit, pokud jej umístíme ke zdroji tepla (topení, kamna, trouba).

Med v kostmetice

Tento zlatavý poklad je používaný pro cenné látky, které obsahuje, také jako vynikající a levný kosmetický prostředek. Má antibakteriální a regenerační účinky a je obvykle dobře snášen i alergiky a lidmi, kteří mají problémy s atopickým ekzémem. Přesto byste při jeho prvním použítí v kosmetice měli být opatrní a vyzkoušet ho pouze na malé části těla, nejlépe na citlivé vnitřní straně paže.

Medová maska pleť hydratuje a zjemňuje. Med je možné používat samotný, nebo smíchaný s bílým jogurtem, olivovým olejem či žloutkem pro pleť suchou, nebo citronovou šťávou či droždím pro pleť mastnou. Sladký zábal je vynikajícím pomocníkem pro suché a popraskané rty, lokty, ruce i paty. Kromě zábalu si můžete připravit alespoň jednou týdně koupel s medem a mlékem či smetanou.

Vyhledávanou procedurou, která osladí tělo zvenčí i zevnitř, je detoxikační medová masáž. Aplikací medu dochází k silnému prokrvení pokožky, což pro citlivé jedince může být až bolestivé. Totéž platí pro jedince s bohatým ochlupením. Medová masáž se obvykle aplikuje na záda speciálním pohyby rukou (tzv. pumpováním), dokud med neztuhne. Celá procedura se může vícekrát opakovat, podle množství toxinů v těle, nejčastěji však trojí nanesení.

Med pro zdraví

Říká se, že sklenice včelího medu, půl lékarny doma. Je všeobecně známo, že med pomáhá při léčbě nachlazení, chřipce a zánětu dýchacích cest. Málokdo však ví, že také urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů, léčí zácpu, choroby jater, žlučníku a žlučových cest. Rozšiřuje cévy a snižuje tlak, ale i oslabení srdečního svalu, zmírňuje sklerotické procesy. Konzumace 1-2 lžic medu před spaním pomáhá bojovat s nespavostí a působí jako balzám na nervy. Teplé mléko s medem se doporučuje podávat dětem, které trpí špatnými sny.

Medový obklad urychluje hojení ran, oděrek, boláků i otoků. Babské rady jej doporučují také při menších popálenínách. Kloktání bylinkových čajů s vydatnou dávkou medu se používá k rychlejší regeneraci hlasivek. Podle mnohých studií a tvrzení odborníků by se dalo říci, že med léči většinu onemocnění i problémů, které nás trápí před narozením až po sklonek života. Doporučují konzumaci těhotným, nemocným, starším lidem i sportovcům.

Oslaďte si život

Použití medu v kuchyni se nemusí nutně omezovat pouze na tradiční dezerty nebo slazení teplých i studených nápojů. Stále častěji med dochucuje pečená a grilovaná masa, ale hodí se i pro přípravu sýrů nebo zeleniny. Zjednodušeně lze říci, že med můžeme použít ve všech receptech, kde je potřeba nahradit bílý cukr.

V dezertech jej ovšem používejte nejenom jako sladilo, ale také přeliv pro palačinky, vdolky i zmrzlinové poháry. Výborně dochutí bílý jogurt, ovesné vločky či ovocný salát. Skvostně si rozumí s ořechy a nejrůznějšími semínky. Pomyslnou tečku na vašem stole představuje med pro zeleninové krémy, především mrkvový, dýňový či batátový.

Fantazii se meze nekladou a jako inspirace mohou složit následující recepty.

Sdílejte s přáteli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *