Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Babiččina "klasika"
5 vajec; tolik jemného krupicového cukru; kolik váží 5 vajec, tolik polohrubé mouky, kolik váží 3 vejce; tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy

Bílková poleva
180 g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička přecezené citronové šťávy

Bílková poleva II.
1 bílek, 140 g cukr moučka, 1 lžička solamyl

Cukrový sirup 1:1
1 kg cukru, 420 ml vody, 0,75 g kyseliny citronové

Dolma - základní náplň
400 g mletého masa, 100 g polouvařené rýže, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, 3 lžíce směsi bylinek - nejlépe čerstvých (petrželka, pažitka, bazalka, koriandr, máta, kopr, šlavěj, saturejka, tymián, majoránka)

Domácí listové těsto
250 g výběrové hladké mouky, 250 g rostlinného tuku na pečení, 1½ dl kysané smetany nebo kyselého mléka, sůl na špičku nože

Domácí těstoviny
na 100 g hladké mouky 1 celé vejce, špetka soli

Dort líné cukrářky
250 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, 1 hrnek jemného krupicového cukru, 1 sáček vanilinového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Hovězí guláš
¾ kg hovězího předního bez kosti (plec, špička, pupek, kližka), ½ kg cibule, 2 stroužky česneku, 2 špetky kmínu, 3 kuličky pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, 5 dkg slaniny, sůl, ořech sádla

Hovězí polévka
½-¾ l předního hovězího s kostí (hrudí, žebro, péro), 2 menší cibule, 2 velké mrkve, 2 petržele, ½ středně velkého celeru, zelená petrželka, ½ bujónové kostky, sůl

Jemná bylinková marináda
200 ml bílého jogurtu, čerstvá pažitka, čerstvý tymián, plocholistá petrželka, 100 ml extra panenského olivového oleje, 1 citron, sůl, pepř

Korpus z třeného těsta
250 g másla nebo rostlinného tuku na pečení, 200 g krupicového cukru, 1 sáček vanilinového cukru, špetku soli, 6 vajec, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 400 g polohrubé mouky, 2-3 lžíce mléka, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy

Malý dortový korpus
3 vejce, 2 lžíce horké vody, 100 g jemného krupicového cukru, 1 sáček vanilinového cukru, 75 g polohrubé mouky, 30 g škrobové moučky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy