Vaříme pro nejmenší
Rady

Snadná příprava výživných jídel pro nejmenší děti

První lžičky

Začněte smícháním obilnin, například dětské rýže nebo ovesných vloček, jáhel nebo dobře rozmačkané uvařené rýže, s mlékem, které dítěti obvykle podáváte.

Můžete také připravit hladké pyré z vařené zeleniny nebo ovoce a jednou denně nabídnout několik ližček. Časem můžete nabídnout pevnou stravu před mléčným pokrmem a potémnožství podávané pevné stravy zvyšovat.

V tomto období se můžete inspirovat receptem na zeleninové pyré.

Měkká strava na žvýkání

Okolo 6 měsíců věku dokáže většina dětí žvýkat měkké kousky stravy, a to i v případě, že ještě nemají zuby.

Nabídněte měkké „prstové potraviny“, abyste podpořili procvičování žvýkání. Díky tomu se dítě připraví na krájené a mleté potrviny v další fázi.

Řiďte se podle potřeb dítěte a nidky je nenechávejte při jídle bez dozoru.

Inspirací může být losos se sladkými bramborami.

Větší kousky

Přibližně od devíti měsíců věku mohou děti začít jíst krájené a mleté potraviny.

Je prospěšné, když děti jedí společně s rodinou. Podpoříte jejich aktivní účast na krmení. Snažte se udělat z doby vyhrazené pro jídlo co nejzajímavější záležitost.

Pravděpodobně jim budete muset pomoci, pokud se nebudou schopny samy nakrmit dostatečně rychle.

V tomto období můžete uvařit například rýži se sladkými paprikami.

Sdílejte s přáteli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *