Kuchařka

Internetová kuchařka

Recepty

Dušený hovězí pilaf
¾ kg hovězího zadního masa (nejlépe plec či kýta), 7-8 lžic oleje, sůl, mletý pepř, 2-3 lžíce pikantního kečupu (nebo rajčatového protlaku), 2 cibule, lžička sladké mleté papriky, vývar, 300-400 g rýže

Gustovy rýžové hody
½ kg libového vepřového masa, 3 pórky, 1 zelená paprika, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce sojové omáčky, ½ litru vody, 1 masoxová kostka na ½ litru vody, 250 g sterilovaného hrášku, 1 lžička soli, ½ lžičky pepře, 250 g klíčků ze sójových bobů i[Příloha]: 1 balíček předvařené rýže pro 4 osoby, ½ lžičky soli, 2 banány nakrájené na kolečka, 4 lžíce rozinek, 35 g kokosové moučky

Houbové rizoto
3 varné sáčky s rýží, 1 cibule, 0,1 dcl rostlinného oleje, ¾ hrnku sušených nebo 500 g čerstvých hub (různé druhy), sůl, pepř, sojová omáčka, strouhaný sýr

Indiánská rýže s čočkou
1 menší cuketa, 4 rajčata, rostlinný olej, 1 větší cibule, 8 stroužků česneku, pálivé indiánské kari, ½ litru zeleninového vývaru, 300 g dlouhozrnné rýže, 300 g vařené čočky, 2 hrsti nasekaného čerstvého koriandru

Janovské rizoto
200 g mletého masa, 4 lžíce másla, kousek celeru, 2 karotky, 2 cibule, 1 sklenka bílého vína, sůl, mletý pepř, kari, dobromys l (event. majoránka), 300 g rýže, 4 dl vývaru, 6 lžic strouhaného sýra, petrželka

Kari rizoto s majoránkou
3 sáčky rýže, 200 g žampionů, svazek jarní cibulky, sůl, pepř, 1 lžička kari, hrst najemno nasekané majoránky, 4 lžíce másla

Paella Paella
2 lžíce olivového oleje, 4 vykostěná kuřecí stehna, 1 nakrájená velká červená paprika, 1 lžíce nakrájené petrželky, 430 g směsi plodů moře, 2 hrnky dlouhozrnné rýže, 2 prolisované stroužky česneku, 1 středně velká cibule nakrájená podélně na plátky, ½ lžičky mleté kurkumy, sůl podle chuti, 4 hrnky kuřecího vývaru, 1 hrnek zmrazeného hrášku, 130 g nakrájené klobásy nebo salámu, 1 citron nakrájený na 6 dílků

Piemontské rizoto
400 g mletého masa, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 6 žampionů, sůl, 300 g rýže, 4 dl vývaru, 3 lžíce rajčatového protlaku, mletý pepř, špetka tymiánu, bazalky, 3 lžíce petrželky, 4 lžíce strouhaného sýra, rajčata na ozdobu

Rizoto "Co dům dal"
300 g rýže, kousek pečeného nebo vařeného masa (nejlépe drůbežího), 200 g žampiónů nebo jiných čerstvých hub, 50 g slaniny, 1 špekáček nebo kousek salámu, 1 cibule, 2 lžíce tuku, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 1 paprika, 2 rajčata, 60 g strouhaného sýra, petrželka, drcený kmín, sůl, kečup

Rizoto s kuřecím masem a zeleninou
Půlka kuřete, 300 g předvařené rýže, 40 g másla, 100 g sterilované mrkve, 5 lžic sterilovaného hrášku, 50 g strouhanného sýra, sůl

Rizoto s mořskými plody
350 g rýže (nejlépe italské kulaté), ½ litru kuřecího vývaru, 250 g mořských plodů např. krevety, mušle, kalamáry, 4 stroužky česneku, 3 lžíce másla, 2 lžíce najemno nasekaného oregana, strouhaný parmezán

Rizoto s rybou v rajčatovém protlaku
1 konzerva (asi 300 g) ryby v rajčatovém protlaku, 200 g rýže, 4 lžíce oleje, 1 větší cibule, 5 lžic sterilovaného hrášku, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu, 50 g strouhaného sýra, sůl, petrželka

Rizoto z kuřečího masa s houbami
400 g zbylého pečeného nebo grilovaného kuřecího masa, 300 g rýže, 200 g žampionů nebo jiných hub, 40 g slaniny, 60 g cibule, 1 lžíce sterilovaného hrášku, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 60 g tvrdého sýra, 20 g másla nebo rostlinného tuku, petrželka, kmín, sůl

Rýže z Valencie Rýže z Valencie
1 ¼ hrnku dlouhozrnné rýže, 1 lžíce olivového oleje, 15 g másla, 1 nakrájená cibule, 2 lžičky nastrouhané kůry z dobře omytého pomeranče, ½ hrnku pomerančové šťávy, ½ hrnku sladkého sherry, 1 ½ hrnku kuřecího vývaru, sůl podle chuti

Rýžový pilaf s houbami a baklažánem
½ kg rýže, 200 g hříbků nebo jiných lesních hub, 1 lilek, 4 lžíce oleje, velká cibule, ½ litru zeleninového vývaru, sůl, 1 lžíce čubrice, hrst nasekané čerstvé saturejky

Řecká rýže
2 varné sáčky rýže, 60 g černých oliv, snítka máty, 1 grapefruit

Šunková rýže
400 g rýže, 100 g šunky, 2 lžíce másla, sůl, petrželka

Žampiónová rýže
400 g rýže, 2-3 lžíce oleje, sůl, 150 g očištěných žampiónu, 2 lžíce másla, petrželka