Kuchařka

Internetová kuchařka

Věnečky se šlehačkou

Ingredience
¼ litru vody, 50 g másla, 3 vejce, sůl, 150 g hrubé mouky, 250 ml smetany ke šlehání, 2 polévkové lžíce brandy, 2 polévkové lžíce moučkového cukru i[Poleva]: 100 g másla, 1 polévková lžíce kakaa, 1 polévková lžíce moučkového cukru, 2 polévkové lžíce horké vody

Příprava
Do hrnce dáme vodu, sůl a tuk, vše přivedeme do prudkého varu. Do hrnce najednou vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, než se těsto přestane lepit na hrnec a vytvoří hladkou kouli. Těsto necháme prochladnout a za stálého míchání vhněteme postupně jednotlivá vejce. Plech vyložíme papírem na pečení, těstem naplíme cukrářský sáček a na plech stříkáme věnečky. Případně můžeme lžící tvořit větší hrudky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Troubu při pečení neotevíráme. Upečené větrníky podélně rozřízneme a necháme vychladnout. Za studena plníme šlehačkou s cukrem a brandy. Nakonec poléváme připravenou polevou a skladujeme v chladnu.