Kuchařka

Internetová kuchařka

Velikonoční závin s jablky

Ingredience
600 g hladké mouky, 250 g rostlinného tuku, 3 dl světlého piva, špetku soli, 700 g jablek, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek namočených den předem do rumu, hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů, strouhanku, tuk na vymazání plechu, cukr na posypání

Příprava
Mouku, změklý tuk, sůl a pivo zpracujeme na válu na hladké těsto. V kastrůlku uvaříme vodu a polijeme jí talíř. Rychle jej osušíme a položíme na něj těsto, které zakryjeme kastrůlkem. Těsto necháme asi 20 minut odpočinout a potom je rozdělíme na čtyři části. Mezitím na másle osmažíme strouhanku a posypeme těsto rozválené na utěrce. Poklademe jemně nakrájená jablka, ořechy, rozinky, posypeme vanilkovým cukrem. Svineme a přeneseme na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Tip
Ještě horký závin potřeme máslem a posypeme práškovým cukrem. Vytvoří se tak voňavá sladká kůrka.