Velikonoční věnec s rozinkami

Sdílejte s přáteli

Velikonoční věnec s rozinkami

Čas vaření 35 min Čas odpočinku 115 min Celkový čas 2 hod 30 min Porce: 24

Ingredience

Kynuté těsto

Na ozdobu

Pokyny

  1. Mouku prosejeme do mísy a uprostřed vyhloubíme jamku. Droždí rozdrobíme v misce, rozmícháme s trochou vlažného mléka, nalijeme do jamky, opatrně promícháme s moukou a posypeme lžičkou cukru. Přikryté necháme kynout asi 15 minut.

  2. Citron omyjeme, osušíme a kůru nastrouháme. Rozinky namočíme. Zbylý cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, vejce, máslo a mléko přidáme ke kvásku. Uhněteme hladké těsto a přikryté necháme asi 30 minut kynout. Rozinky osušíme a zapracujeme do těsta.

  3. Těsto rozdělíme na 3 části a vytvořímě válečky dlouhé 50 cm. Spleteme je do copu, spojíme do věnce a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Necháme kynout asi 30 minut. Troubu předehřejeme na 170°C.

  4. Žloutky rozšleháme, věnec jimi potřeme a posypeme jej sekanými mandlemi. Pečeme 30-35 minut. Po vychlazení dáme věnec na tác a vložíme do něj kraslice.

Poznámka

Nejprve si připravíme všechny přísady, vejce a máslo mají mít pokojovou teplotu, aby těsto bylo hezky vláčné. Mléko nesmí být příliš horké, jinak droždí ztratí svou kypřící schopnost a těsto nevykyne. Těsto necháme kynout na teplém místě (u topení nebo trouby).
Zařadit pod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *