Kuchařka

Internetová kuchařka

Velikonoční věnec s rozinkami

Ingredience
i[Kynuté těsto]: 500 g polohrubé mouky, 1 kostka droždí, 250 ml vlažného mléka, 100 g cukru, 1 citron, 80 g rozinek, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, 2 vejce, 100 g Hery i[Kromě toho]: 2 žloutky, 40 g sekaných mandlí, obarvená vejce uvařená natvrdo

Příprava
Mouku prosejeme do mísy a uprostřed vyhloubíme jamku. Droždí rozdrobíme v misce, rozmícháme s trochou vlažného mléka, nalijeme do jamky, opatrně promícháme s moukou a posypeme lžičkou cukru. Přikryté necháme kynout asi 15 minut. Citron omyjeme, osušíme a kůru nastrouháme. Rozinky namočíme. Zbylý cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, vejce, máslo a mléko přidáme ke kvásku. Uhněteme hladké těsto a přikryté necháme asi 30 minut kynout. Rozinky osušíme a zapracujeme do těsta. Těsto rozdělíme na 3 části a vytvořímě válečky dlouhé 50 cm. Spleteme je do copu, spojíme do věnce a dáme na plech vyložený papírem na pečení. Necháme kynout asi 30 minut. Troubu předehřejeme na 170°C. Žloutky rozšleháme, věnec jimi potřeme a posypeme jej sekanými mandlemi. Pečeme 30-35 minut. Po vychlazení dáme věnec na tác a vložíme do něj kraslice.

Poznámky
Nejprve si připravíme všechny přísady, vejce a máslo mají mít pokojovou teplotu, aby těsto bylo hezky vláčné. Mléko nesmí být příliš horké, jinak droždí ztratí svou kypřící schopnost a těsto nevykyne. Těsto necháme kynout na teplém místě (u topení nebo trouby).