Velikonoční smetanové jidáše

Sdílejte s přáteli

Velikonoční smetanové jidáše

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 1 hodina Čas vaření 20 min Čas odpočinku 1.5 hodina Celkový čas 2 hod 50 min Porce: 20

Ingredience

Na cukrovou polevu

Pokyny

  1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, špetku soli, rozdrobené droždí, prosátou mouku a přilijeme smetanu. Těsto pořádně vypracujeme vařečkou nebo v robotu. Hotové těsto je hladké, nelepí a tvoří se v něm bubliny. Povrch lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout (nejméně hodinu).

  2. Do těsta zapracujeme okapané spařené rozinky a těsto rozkrájíme na malé stejné kousky a vytvarujeme malé bochánky. Klademe je na vymazaný plech vyložený pečicím papírem, opět necháme vykynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 150-160 °C přibližně 15-20 minut dozlatova, doba pečení záleží na velikosti bochánků.

  3. V misce umícháme prosátý moučkový cukr s bílkem a citronovou šťávou na hustou polevu.

  4. Vychladlé bochánky ozdobíme do kříže pramínkem cukrové polevy pomocí zdobicího sáčku nebo papírového kornoutku, necháme zaschnout a narovnáme na mísu.

Zařadit pod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *