Kuchařka

Internetová kuchařka

Velikonoční drdůlky

Ingredience
125 g Hery, 500 g hladké mouky, 1 lžíce krupicového cukru, 4 žloutky, 250 ml mléka, 20 g droždí, ½ lžičky soli, sezamová semínka na posypání, vejce na potření

Příprava
Kvásek připravíme z droždí, lžíce cukru, poloviny vlažného mléka a lžíce mouky.Necháme na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme se solí a přidáme vlažné mléko, žloutky a vykynutý kvásek. Vše zlehka propracujeme a přidáme rozpuštěnou, ještě vlahou Heru. Zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 kousků. Každý kousek rozválíme na pramen, ze kterého spleteme malé drdůlky. Naskládáme na plech a necháme na teplém místě kynout asi 15 minut. Poté povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.

Tip
Místo sezamových semínek můžeme drdůlky posypat mákem.