Kuchařka

Internetová kuchařka

Vánoční stromečky

Vánoční stromečky Ingredience
375 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g moučkového cukru, 1 lžička skořice, 150 g másla, 2 žloutky i[Na ozdobu] 2 bílky, 250 g moučkového cukru, 30 g cukrových perliček

Příprava
Mouku, sůl a kypřící prášek dejte na vál, doprostřed pak cukr, skořici, žloutek a kousky másla. Nožem rozsekejte, až se utvoří rozdrobená hmota, kterou rukama rychle zpracujte v hladké těsto. Pak na 30 až 60 minut dejte do chladna odpočinout. Těsto zpracujte, aby bylo pružné a vyválejte na tloušťku 3 mm. Vykrojte po 8 hvězdách v 5 různých velikostech. Kromě toho vykrojte i 32 malých koleček. Upečte do světla na vymaštěném plechu. Bílek a prosátý moučkový cukr ušlehejte tak, aby vznikla hustá poleva. Hvězdy a tolárky potřete a sestavte stromečky. Posypejte cukrovými perličkami, dokud je poleva ještě vlhká.

Tip
i[Ke kořenění] Těsto okořeňte perníkovým kořením nebo mletým hřebíčkem, kardamomem a zázvorem.

Poznámky
Vánoční stromečky ozdobte v adventní a vánoční čas stůl. Špičky můžete ozdobit malými svíčkami. i[Pečení]: 8 - 10 minut při teplotě 200°C