Kuchařka

Internetová kuchařka

Vánoční štola

Vánoční štola Ingredience
600 g polohrubé mouky, 50 g kvasnic, 200 ml teplého mléka (35°C), 50 g cukru, 1 vejce, ¼ lžičky kardamomu, ½ lžičky vanilkové dřeně, ½ lžičky strouhané citronové kůry, ½ lžičky soli, 275 g změklého másla, 150 g rozinek, 50 g sekaných mandlí, 50 g kostiček citronátu, 50 g kostiček kandované pomerančové kůry, 2 lžíce rumu, 100 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru

Příprava
Do mísy vsypte 500g mouky. Udělejte důlek. Vlijte kvásek z rozpuštěných kvasnic s cukrem a mléka. Poprašte moukou, nechte 20 minut kynout. Přidejte vejce, koření, sůl a zpracujte v tuhé těsto. Nechte 15 minut kynout. Přidejte 200g másla a 100g mouky a zpracujte těsto. Opět nechte 15 minut kynout. Rozinky smíchejte s mandlemi, citronátem, pomerančovou kůrou a rumem. Nechte krátce nasáknout a zapracujte do těsta. Po 15 minutách kynutí vytvarujte štolu z 20 cm dlouhého válce. Podélně vymáčkněte hřeben. Nechte 20 až 30 minut dokynout. Pečte.

Poznámky
i[Důležité] Ještě horkou štolu potřete 75g másla a pocukrujte. i[Pečení]: při teplotě 200°C