Kuchařka

Internetová kuchařka

Vánoční biskupský chlebíček

Vánoční biskupský chlebíček Ingredience
3 vejce, ½ vanilkového lusku, 3 lžíce rumu, ⅛ lžičky skořice, špetka muškátového květu, ⅛ lžičky kardamomu, 125 g přírodního cukru, 125 g vlašských ořechů, 75 g lískových oříšků, 125 g suchých fíků, 250 g rozinek (sultánky), 175 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 125 g citronátu

Příprava
Vejce rozklepněte do mísy, přidejte vanilkovou dřeň, rum, koření, cukr. Vše ušlehejte do hustého krému. Ořechy hrubě rozsekejte, fíky nakrájejte na malé kostičky. Sultánky omyjte a osušte v plátně. Mouku smíchejte s kypřícím práškem. Ořechy, suché ovoce a citronát promíchejte a přidejte do krému. Lehce vmíchejte směs mouky. Asi 30 cm dlouhou chlebíčkovou formu vymastěte, vyložte pergamenem, který potřete tukem. Vlijte těsto, povrch uhlaďte. Pečte uprostřed trouby pod pečicím papírem, když povrch moučníku začne hnědnout.

Tip
i[Na ozdobu] Kandované třešně nebo lesklá cukrová poleva.

Poznámky
Chlebíček vyklopte ještě teplý. Vychladlý zabalte do fólie. i[Pečení]: asi 80 minut při teplotě 175°C