Kuchařka

Internetová kuchařka

Vánočka

Vánočka Ingredience
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 50 g droždí, 2½ dl mléka, 1 lžíce cukru, 150 g másla (polovinu másla a polovinu rostlinného tuku), 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 3 žloutky, ½ lžičky tlučeného anýzu, špetka muškátového květu, hrst rozinek máčených v rumu, hrst mandlí nasekaných na nudličky, 1 malé vejce ne potření vánočky před pečením, tuk na vymazání plechu

Příprava
Do vlažného mléka vmícháme lžíci cukru, lžičku mouky a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Rozpustíme tuk. Do mísy dáme přesátou mouku, cukr, špetku soli a koření. Vše promícháme. Přidáme vykynutý kvásek, žloutky, rozpuštěný tuk a vypracujeme lesklé těsto. Na vál nasypeme trochu mouky a těsto ještě důkladně prohněteme rukama. Do hladkého a nelepivého těsta zapracujeme rozinky a větší část mandlí. Hotové těsto dáme zpět do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme jej na 9 dílů, z nichž uděláme stejně dlouhé válečky. Ze čtyř válečků upleteme spodní díl, ze tří střední a ze dvou poslední horní část. Na třech místech propíchneme shora všechny díly špejlí, aby se při pečení nesvezly. Vánočku dáme na pomaštěný plech a necháme ještě 30 minut kynout. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a dáme péct do horké trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu a pečeme ještě 30 minut. Pokud by vánočka začala tmavnout, přikryjeme ji alobalem. Vánočka je upečená, když do ní zapíchneme špejli a těsto se nelepí. Hotovou vánočku necháme vychladnout. Před podáním ji posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.