Kuchařka

Internetová kuchařka

Třešňový koláč z toustů

Ingredience
1 kg třešní, 4 plátky toustového chleba, 6 vajec, 200 g změklého másla, 200 g cukru, 150 g mletých mandlí, 100 ml mléka, 50 g smetany, skořici, špetku soli, špetku mletého hřebíčku, 2 polévkové lžíce třešňovice (lze vynechat), 50 g cukru moučky na posypání, tuk a strouhanku na vymazání formy

Příprava
Toustový chléb nakrájejte na malé kousky a přelijte je horkým mlékem. Třešně omyjte a dejte okapat do cedníku. Předehřejte troubu, koláčovou formu vymažte tukem a vysypejte strouhankou. Z vaječných bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Utřete máslo s cukrem do pěny a přimíchejte smetanu se žloutky. Toustový chléb namočený v mléce lehce vymačkejte a přidejte do těsta spolu s mandlemi, skořicí, hřebíčkem a podle chuti s třešňovicí, pak vmíchejte třešně a nakonec zlehka sníh. Těstem naplňte formu a pečte hodinu a čtvrt v troubě při 175 °C (v horkovzdušné při 160 °C). Vlažný koláč uvolněte z formy a dejte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.