Kuchařka

Internetová kuchařka

Taramasalata

Ingredience
2 oloupané velké brambory, 120 g tresčích jiker neboli tarama, ⅓ hrnku citronové šťávy, ⅔ hrnku olivového oleje, 2 lžíce nakrájené petrželky

Příprava
Brambory nakrájíme na kostky. Dáme je do hrnku a zalijeme vodou tak, aby byly pokryté. Uvedeme do varu, snížíme teplotu a zvolna vaříme asi 15 minut doměkka. Brambory scedíme a vidličkou rozmačkáme dohladka. Necháme vychladnout. V misce šleháme jikry asi 2 minuty ručním elektrickým šlehačem. Po částech přidáváme vařené brambory a vždy důkladně rozšleháme. Postupně přidáváme citronovou šťávu a olej a po každém přidání opět dobře prošleháme. Když přilijeme všechen olej i šťávu, šleháme při vysoké rychlosti 5 minut, až je směs napěněná. Hotový dip dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom ho přendáme do větší misky a posypeme petrželkou. Taramasalatu podáváme zahřátou na pokojovou teplotu s chlebem a olivami nebo k syrové zelenině.

Poznámky
i[Rada]: Taramasalatu můžeme ochutit také šťávou vymačkanou z nadrobno nakrájené cibule, cibulovou nať nepoužijeme. Brambory můžeme nahradit 4 krajíčky suchého bílého chleba. Odstraníme kůrky, chléb namočíme do vody a dobře vymačkáme.