Kuchařka

Internetová kuchařka

Sýrové suflé

Ingredience
200 g tvrdého sýra (nejlépe ementálu), 4 lžíce másla, 6 vajec, 250 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, sůl, špetka bílého pepře, tuk a mouka do zapékacích mističek, bylinky na ozdobení

Příprava
U vajec oddělíme žloutky od bílků. Sýr nastrouháme najemno. Z bílků ušleháme tuhý sníh. V kastrole rozpustíme při mírné teplotě 3 lžíce másla a do rozpuštěného tuku postupně vmícháme 3 lžíce hladké mouky. Kastrol stáhneme z plotýnky a do hmoty zapracujeme žloutky a nastrouhaný sýr. Osolíme a dochutíme špetkou bílého pepře. Do připravené směsi nakonec přilijeme studené mléko, promícháme, nádobu dáme znovu na sporák a mícháme do zhoustnutí. Potom směs opět odstavíme a vmícháme do ní ušlehaný sníh z bílků. Směsí naplníme vymazané a moukou vysypané mističky. Suflé zapékáme va středně teplé troubě po dobu přibližně 15 minut. Ke konci pečení teplotu zvýšíme, aby povrch získal krásně zlatavou barvu.