Kuchařka

Internetová kuchařka

Smetanový dort s jahodami

Smetanový dort s jahodami Ingredience
240 g polohrubé mouky, 80 g škrobu, 85 + 20 g moučkového cukru, špetka soli, 200 g másla, 1 žloutek i[Krém] 250 g jahod, 1 lžíce pomerančového likéru, 50 g cukru, ½ litru šlehačky

Příprava
Mouku, škrob, cukr a sůl promíchejte. Přidejte máslo a žloutek, vypracujte hladké těsto, nechte je odpočinout v chladu. Těsto znovu propracujte, rozdělte na 2 díly. Na pečící papír vyznačte kruhy průměru 24 cm, vyválejte těsto a vykrojte korpusy. Přetáhněte je na plech. Pečte uprostřed trouby, papír po upečení stáhněte. Nechte vychladnout na mřížce. Jahody omyjte, nakrájejte na malé kousky, smíchejte s likérem a cukrem. Ušlehejte šlehačku. Jeden korpus vložte do dortového kruhu. Navršte krém, uhlaďte. Druhý, případně předem naporcovaný korpus, položte na krém. Poprašte moučkovým cukrem. Boky dortu uvolněte nožem, kruh sejměte.

Tip
i[Tipy na obměnu] Šlehačkový krém ochuťte: hladce vymíchanou marmeládou; kakaem, plátky banánu; vanilkovým krémem a plátky pomerančů. Dobrá rada: Vrchní korpus nakrájejte na 12 porcí a položte na krém. Spodní korpus jen dořízněte.

Poznámky
i[Pečení]: při teplotě 175°C