Kuchařka

Internetová kuchařka

Smetanový dort s brusinkami

Smetanový dort s brusinkami Ingredience
450 g kompotu z brusinek, ¾ litru smetany ke šlehání, 2ks ztužovače šlehačky, 2 lžíce malinové pálenky, 1 čokoládu na vaření

Příprava
Připravte si tři čokoládové piškotové korpusy vysoké 1 cm a jsou-li příliš suché, pokapejte je podle chuti pomerančovým likérem. Dejte stranou 12 lžiček brusinkového kompotu, zbytek metličkou dobře promíchejte. Studenou smetanu ušlehejte ručním šlehačem do tuha při střední rychlosti, po 2 minutách přidejte ztužovač, nakonec pak malinovou pálenku. Polovinu šlehačky opatrně smíchejte s brusinkami. Potřete oba korpusy a sestavte dort. Šlehačku dejte do kornoutu s hvězdicovým nástavcem, zbytkem potřete dort. Posypte strouhanou čokoládou, nastříkejte růžice, ozdobte je brusinkami.

Poznámky
Smetana ke šlehání by měla obsahovat 30% tuku a měla by být nejméně 2 dny stará. Zavřenou ji můžete uchovat v chladničce při 6°C po 10 dnů i déle. Je-li dobře uleželá, lépe ji ušleháte - i bez použití ztužovače.