Kuchařka

Internetová kuchařka

Rýže z Valencie

Rýže z Valencie Ingredience
1 ¼ hrnku dlouhozrnné rýže, 1 lžíce olivového oleje, 15 g másla, 1 nakrájená cibule, 2 lžičky nastrouhané kůry z dobře omytého pomeranče, ½ hrnku pomerančové šťávy, ½ hrnku sladkého sherry, 1 ½ hrnku kuřecího vývaru, sůl podle chuti

Příprava
Rýži namočíme na 10 minut do studené vody, potom ji slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V rendlíku zvolna rozehřejeme olej s máslem a cibuli na něm opečeme do zlatohněda a doměkka. Přidáme rýži, snížíme teplotu a mícháme 2 minuty, až rýže slabě zezlátne. Přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu, sherry, vývar a podle chuti osolíme. Rendlík zakryjeme dobře těsnící pokličkou, tekutinu uvedeme do varu a jednou promícháme. Snížíme teplotu a zakryté zvolna dusíme 8-10 minut, až se téměř všechna tekutina vstřebá. Odstavíme a necháme zakryté stát 5 minut, až se všechna tekutina vstřebá. Rýži načechráme vidličkou a podáváme.