Kuchařka

Internetová kuchařka

Rajská omáčka

Ingredience
40 g másla, 20 g cibule, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, hřebíček, ½ bobkového listu, špetka tymiánu, celá skořice, 20 g cukru nebo medu, 40 g mouky, 4 uzrálá rajská jablíčka (nebo 2 navršené lžíce rajského protlaku), masový vývar dle potřeby (cca 1,2 litru), sůl (dle toho jak slaný je vývar), z ½ citronu šťáva nebo 1/16 litru citronády

Příprava
Na rozehřátém másle si usmažíme do zlatohněda na plátky nakrájenou cibuli, po osmahnutí cibule přidáme mouku, kterou necháme zežloutnout, přidáme nakrájená rajčata nebo rajský protlak, promícháme a chvíli dusíme. Do připraveného základu nalijeme dle potřeby masový vývar, tak aby omáčka nebyla ani hustá, ani příliš řídká. Omáčku okořeníme kuličkami pepře, nového koření, bobkovým listem, špetkou tymiánu a celou skořicí. Vaříme zvolna 30 minut (je-li omáčka příliš hustá je možno ji dle potřeby zředit masovým vývarem), omáčku potom dochutíme cukrem, citronovou šťávou a solí dle chuti, krátce povaříme a přecedíme přes jemné sítko.

Tip
i[Vhodná příloha] Vařené hovězí a kynutý knedlík.