Kuchařka

Internetová kuchařka

Polévka s hlávkovým salátem

Ingredience
2 hlávky salátu, 1 cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, ¾ l mléka, 1 l vody, 1 kostička masoxu, špetka cukru, 4 vejce, ocet, sůl

Příprava
Oprané listy salátu minutu povaříme ve vroucí vodě, pak je vyjmeme, necháme okapat a nakrájíme na proužky. V hrnci rozehřejeme lžíci másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vhodíme pokrájený salát a krátce za stálého míchání podusíme. Ze zbylého másla a mouky usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozšleháme a povaříme. Bešamel pak vlijeme k salátu, přidáme vodu, masox, trochu cukru a za stálého míchání vaříme, až je salát měkký. Polévku můžeme i rozmixovat. Před podáváním polévku doplníme sázeným vejcem, které si připravíme tak, že vejce rozklepneme do sběračky, opatrně ho vložíme do osolené a okyselené vroucí vody a vaříme 5 minut.