Kuchařka

Internetová kuchařka

Pikantní masové placičky

Ingredience
1 oloupaná velká brambora, 1 velká cibule, 500 g mletého hovězího masa, 1 lžíce octa, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 rozšlehané vejce, ⅔ hrnku strouhanky (asi 50 g), 1 lžička sušeného oregana, ⅓ hrnku nakrájené petrželky, ½ lžičky mletého bílého pepře, sůl podle chuti, ⅓ hrnku hladké mouky, ⅓ hrnku olivového oleje

Příprava
Do mísy nahrubo nastrouháme bramboru a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, ocet, rajčatový protlak, vejce, strouhanku, bylinky, pepř a sůl podle chuti. Směs hněteme 3 minuty, až se suroviny dobře spojí. Přikryjeme fólií a necháme asi hodinu v chladničce odstát. Masovou směs nabíráme lžící a tvoříme větší kuličky, které zploštíme a na koncích zašpičatíme. Placičky obalíme v mouce, přebytečnou mouku okepeme. V pánvi rozehřejeme olej a při střední teplotě po malých dávkách placičky postupně smažíme - asi 3 minuty po každé straně, až zezlátnou a jsou propečené. Hotové placičky vyjmeme z oleje a na papírovém ubrousku je zbavíme přebytečného tuku. Udržujeme je teplé.

Poznámky
Na tento recept použijeme raději hrubě namleté maso. Použijeme-li najemno mleté maso, bude hmota hladká, ale značně lepkavá. Pokud k tomu dojde, přidáme ještě strouhanku.