Kuchařka

Internetová kuchařka

Perníková roláda s povidly

Ingredience
200 g medu, 120 g hrubé mouky, 4 vejce, 1 sáček vanilinového cukru, 1 lžička jedlé sody, moučkový cukr na poprášení i[Náplň] 240 g švestkových povide l, 2 lžíce vlažné vody

Příprava
Žloutky utřeme s vanilinovým cukrem a medem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové směsi. Přidáme mouku smíchanou se sodou a vypracujeme řídké těsto. Nalijeme ho na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme po celé ploše plechu a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 130°C. Na pracovní desku rozložíme pruh pečicího papíru, poprášíme ho moučkovým cukrem a upečeným perníkový plát na něj překlopíme. Papír, na kterém se perník pekl, sloupneme a ještě horký perník potřeme povidly podle potřeby zředěnými vlažnou vodou (aby se dala snáze roztírat). Pomocí spodního papíru roládu zavineme a necháme vychladnout.

Poznámky
Med je při přípravě perníkového těsta nepostradatelný. Ale tvoří podstatnou přísadu i v mnoha jiných pochoutkách. Je základem medových koláčků, medových dortů a řezů (obvzlášť oblíbený je medovník), různých sušenek nebo tureckého medu či chalvy. Pečivo zadělané medem lépe drží tvar a zůstává déle vláčné než při použití cukru. Pokud byste ale chtěli v některých sladkostech nahradit cukr medem, pamatujte, že med je o hodně sladší a musíte ho dát o polovninu méně, než byste dali cukru.