Perníková chaloupka

Sdílejte s přáteli

Perníková chaloupka

Ingredience

Instructions

  1. Smícháme vše sypké, postupně vmícháme vejce. Ve vlažném mléce rozpustíme máslo a med a postupně přikapáváme do hnětače nebo do mísy. Po promíchání je hmota velmi tuhá. Pokud je naopak díky kvalitě mouky řidší, ještě trochu mouky přisypeme. Těsto přikryjeme a necháme 1/2 hodiny odpočinout, vlhkost prostoupí celou hmotou. Poté důkldaně propracujeem v ruce, těsto zabalíme do sáčku nebo fólie a dáme odpočinou do lednice nejlépe přes noc. Před zpracováním je však nutné ho alespoň dvě hodiny předem vyjmout, aby se nám dobře vyvalovalo.

  2. Těsto rozdělíme na 3-4 díly a každý ještě řádně propracujeme. Vyválíme na placku. Na měnší tvary zhruba 3 mm vysokou a na větší 4-5 mm. Pokládáme na plech vyložený papírem na pečení.

  3. Až na plechu vyřežeme detaily jako např. okna, dveře, srdíčko apod. Mezi perníčky necháváme mezery, protože při pečení nabydou.

  4. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě okolo 180 °C asi 10 minut podle velikosti tvarů.

  5. Jakmile zavoní a zrůžoví jim okraje, vyjmeme je ven, jinak by ztvrdly.

  6. Upečené perníčky ihned potíráme rozšlehaným vajíčkem s trochou vody. Do směsi můžeme přidat lžičku kakaa, aby byly tmavší. Necháme chladnout na rovné podložce, aby se perníky nezdeformovaly.

  7. Druhý den podle fantazie jednotlivé díly ozdobíme, a když poleva dobře zaschne, chaloupku sestavíme.

  8. Aby díly lépe držely, ostrouháme je narovno. Do stran stěn zapíchneme část párátka, kousek necháme vyčnívat a připojíme přilehlou stěnu. Mezi "sváry" dáme trochu bílkové polevy.

  9. Polevu na hrany nanášíme více směrem dovnitř, při přimáčknutí se nedostane tolik na vnější ščásti. Necháme cca 5 minut zaschnout. Pomocí párátek a polevy přichytíme i střechu.

Zařadit pod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *