Kuchařka

Internetová kuchařka

Perník s jablky a rozinkami

Ingredience
3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 2 vejce, ½ hrnku oleje, ½ hrnku smetany, 1 jablko, 2 lžíce medu, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 1 sáček perníkového koření, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička citronové šťávy, 100 g čokolády na vaření, 1 lžíce tuku, kousek mléčné čokolády a 2 lžíce loupaných mandlí na ozdobení

Příprava
Rozinky namočíme do rumu a necháme nabobtnat. Jablko omyjeme, nastrouháme i se slupkou, pokapeme citronovou šťávou a smícháme s rozinkami. Vejce utřeme s cukrem a medem do pěny. Přilijeme olej a postupně zapracujeme prosátou mouku smíchanou s kořením, kypřicím práškem a kakaem. Vmícháme jablko s rozinkami a smetanu a vypracujeme těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Pak ho nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 150°C. Hotový perník necháme vychladnout. Mezitím rozpustíme ve vodní lázni tuk s oběma druhy rozlámané čokolády. Vychladlý perník touto polevou potřeme, ozdobíme mandlemi, necháme ztuhnout a pak nakrájíme.

Poznámky
Mandle velmi snadno oloupete, když je spaříte vroucí vodou a po několika minutách slijete. Perník vám však bude chutnat třeba s vlašskými nebo lískovými ořechy. i[Pečení]: při teplotě 150°C asi 30 minut