Pečený losos s bylinkovou krustou II.

Sdílejte s přáteli

Pečený losos s bylinkovou krustou II.

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 15 min Čas vaření 30 min Celkový čas 45 min Porce: 4

Ingredience

Pokyny

  1. Z toastového chleba odřízenme kůrku a střídku nakrájíme na menší kostky. Rovnoměrně je rozložíme na plech a sušíme v troubě předehřáté na 120 °C dokřupava.

  2. Omytá a osušená cherry rajčata rozkrojíme na poloviny a poklademe na plech (řeznou stranou nahoru). Osolíme, opepříme a pokapeme 2 lžícemi olivového oleje. Sušíme v troubě předehřáté na 120 °C asi 30 minut.

  3. Z bílého vína, kuliček celého pepře, bobkových listů a 1/2 nadrobno nasekané cibule připravíme v rendlíku redukci (měla by se zredukovat na 1/3 původního množství). Scedíme a necháme trochu vychladnout.

  4. V misce vyšleháme žloutky s vychladlou redukcí. Misku přeložíme nad páru a žloutky vyšleháme do husté pěny. Stáhneme z ohně a za stálého šlehání postupně přiléváme přepuštěné máslo (mělo by mít stejnou teplotu jako vyšlehané žloutky). Ochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Do omáčky přidáme kousky usušeného chleba a nadrobno nasekané bylinky (pažitku, lístky petrželky a bazalky). Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  5. Z omytého a osušeného lososa odstraníme kůži. Opepříme a osolíme. Lososa opečeme v rozpálené pánvi na troše rostlinného oleje pouze z té strany, kde byla kůže. Přeložíme ho na plech opečenou stranou dolů. Na lososa vrstvíme holandskou omáčku s chlebem a bylinkami a zapečeme ho pod grilem při teplotě 215 °C dozlatova (3 minuty). Potom troubu vypneme a lososa v ní necháme ještě asi 4 minuty dojít.

  6. Kešu oříšky opečeme nasucho v pánvi. Můžeme je trochu osolit. Nadrobno nasekaný česnek a cibuli orestujeme v pánvi na troše oleje. Přidáme omytý a osušený špenát, osolíme a opepříme. Restujeme, dokud špenát trochu nezměkne. Od přebytečné vody ho osušíme na kuchyňských utěrkách.

  7. Na talíř naservírujeme porci špenátu a na něj položíme lososa. Dozdobíme kešu oříšky orestovanými v suché pánvi, sušenými cherry rajčaty a lístky čerstvé bazalky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *