Kuchařka

Internetová kuchařka

Pardubický perníček

Ingredience
250 g práškového cukru, 50 g másla, 3 celá vejce, citronová kůra, pomerančová kůra, 100 g kostkového cukru, 3 lžíce vdy, 500 g hladké mouky, ½ balíčku prášku do perníku i[Náplň]: 130 g másla, 2 lžíce zavařeniny, kakao, drobky ze sušenek nebo piškotů provlhčené kávou nebo rumem

Příprava
V rendlíku rozpálíme kostkvý cukr, a když vře jako černá káva, odstavíme a necháme prochladnout. Zalijeme asi 3 lžícemi vody, znovu rozvaříme a prochladlým karamelem zaděláme těsto spolu s moukou, do které zamícháme prášek do perníku s práškovým cukrem, máslem, vejci, citronovou a pomerančovou kůrou. Dobře vypracované těsto necháme 3 dny uležet. Pak jej vyválíme na silnější plát (asi 1/2 cm) a skleničkou vykrajujeme bochánky, které pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu ve vyhřáté troubě. Před pečením je můžeme pomazat vejcem a zdobit mandlemi. Správně pečený perník má mít kůrku, proto spodní část trouby vyhříváme na nižší stupeň, než horní část. Koláčky slepujeme náplní, máčíme v čokoládě a zdobíme ořechem. Náplň vyrobíme utřením všech potřebných ingrediencí.