Kuchařka

Internetová kuchařka

Paella

Paella Ingredience
2 lžíce olivového oleje, 4 vykostěná kuřecí stehna, 1 nakrájená velká červená paprika, 1 lžíce nakrájené petrželky, 430 g směsi plodů moře, 2 hrnky dlouhozrnné rýže, 2 prolisované stroužky česneku, 1 středně velká cibule nakrájená podélně na plátky, ½ lžičky mleté kurkumy, sůl podle chuti, 4 hrnky kuřecího vývaru, 1 hrnek zmrazeného hrášku, 130 g nakrájené klobásy nebo salámu, 1 citron nakrájený na 6 dílků

Příprava
Každé stehno rozkrojíme na 4 kousky. Na velké pánvi se silným dnem rozehřejeme lžíci oleje, přidáme kousky kuřete a při střední teplotě opékáme 2-3 minuty do zlatohněda, jednou je obrátíme. Maso vyjmeme z pánve a na papírovém ubrousku zbavíme přebytečného tuku. Do pánve dáme papriku, petrželku, směs plodů moře a asi minutu mícháme při střední tepotě. Směs vyjmeme a odložíme. Rýži namočíme na 10 minut do studené vody. Potom ji slijeme, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej, přidáme česnek a cibuli a opečeme dozlatova. Přisypeme rýži a dobře promícháme, aby se zrnka obalila olejem. Přidáme kurkumu, vývar a osolíme, pánev zakryjeme dobře těsnící pokličkou. Vývar zvolna uvedeme do varu, jednou zamícháme. Snížíme teplotu a zakryté zvolna dusíme 8-10 minut. Na povrch rýže rozložíme kousky kuřete, zakryjeme a dusíme při nízké teplotě dalších 10 minut. Přidáme plody moře s paprikou a petrželkou, hrášek a kloubásu. Zakryjeme a dusíme při nízké teplotě 8-10 minut, až se tekutina téměř vstřebá. Odstavíme a necháme zakryté stát asi 5 minut, až se tekutina vstřebá a rýže je měkká. Těsně před podáváním načechráme rýži vidličkou, aby se zrnka dobře oddělila. Paellu podáváme ozdobenou dílky citronu.