Kuchařka

Internetová kuchařka

Oříškové řezy s čokoládovou polevou

Oříškové řezy s čokoládovou polevou Ingredience
150 g hladké mouky, 50 g pšeničného celozrnného šrotu, špetka kypřícího prášku, 2 vejce, 1 žloutek, 100 g cukru, špetka soli, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 80 g másla, 20 g moučkového cukru, 100 g lískových oříšků, 1 lžička rumu, 200 g čokoládové polevy, 1 lžíce sekaných pistácií

Příprava
Mouku, šrot a kypřící prášek vsypte na vál. Do důlku dejte 2 žloutky, cukr, sůl, citronovou kůru a vločky másla. Vypracujte hladké těsto, přikryjte a nechte v chladu. Těsto znovu propracujte, na pomoučené ploše vyválejte obdelník (24 x 36 cm), podélně ho rozkrojte na 4 pruhy. Ze 2 bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte moučkový cukr, znovu šlehejte, pak vmíchejte strouhané oříšky a rum. Směsí potřete 2 pruhy těsta, zbylé dva přiklopte. Povrch potřete žloutkem, okraje lehce strlačte pravítkem. Pečte 10 minut na vymaštěném plechu. Zapečené pruhy rychle nakrájejte na trojúhelníky, vraťte do trouby a dopečte. Polevu nakrájejte na malé kousky a rozpusťte v horké vodní lázni. Omočte v ní špičku vychladlých zákusků, posypte pistáciemi, nechte ztuhnout na mřížce.

Poznámky
i[Pečení]: 10 + 8 minut při teplotě 200°C