Kuchařka

Internetová kuchařka

Nové brambory v pikantní omáčce s vejci

Ingredience
1 kg brambor, 80 g slaniny, 40 g hladké mouky, 0,2 litru kyselé smetany, 400 g kysaného nebo sterilovaného zelí s nálevem, 4 vejce, 30 g másla, ½ bobkového listu, sůl

Příprava
Oškrábané a omyté brambory zalijeme vroucí osolenou vodou a uvaříme doměkka, scedíme a necháme přikryté. Slaninu rozkrájíme na drobné kostičky, roztavíme a škvarečky vybereme. Do tuku ze slaniny přidáme mouku, usmažíme jíšku, rozředíme ji nálevem ze zelí a vodou z brambor, přidáme bobkový list, sůl a uvaříme omáčku. Nakonec do omáčky přimícháme kyselou smetanu. Vejce usmažíme v pánvi nebo lívanečníku na másle jako "volská oka". Brambory vysypeme na mísu, posypeme škvarečky ze slaniny, přelijeme je omáčkou a na povrch položíme usmažená vejce. K pokrmu podáváme jako doplněk zelí.