Nadívaná pečená husa

Sdílejte s přáteli

Nadívaná pečená husa

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 30 min Čas vaření 4 hodina Celkový čas 4 hod 30 min Porce: 6

Ingredience

Pokyny

  1. Husu důkladně omyjeme zvenku i zevnitř a osušíme ji kuchyňským papírem.

  2. Příprava nádivky

    Oloupeme cibuli, rozčtvrtíme jablka  zbavíme je jádřinců. Obojí nakrájíme na kostky velikosti vlašského ořechu a smícháme s jedlými kaštany, vlašskými ořechy a majoránkou.

  3. Okořeníme husu uvnitř a zvenku solí a pepřem a pomocí polévkové lžíce ji přiměřeně naplníme nádivkou. Pozor při velkém objemu nádivky by husa mohla při pečení prasknout.

  4. Otvor lze zašít kuchyňským provázkem nebo uzavřít grilovací jehlou. Stačí však konce nohou svázat k sobě kuchyňským provázkem. Vedeme ho po nohou až k tělu, přetočíme husu na prsa a omotáme provázek kolem křídel tak, aby držela pevně u těla. Svázaná husa (ideálně pečená na roštu) neplave ve vypečeném tuku a maso jím tolik nenasákne.

  5. Nadrobno nakrájíme mrkev a pórek, vložíme je se zbytkem nádivky do pekáče a přidáme husu.

  6. Pečeme při 190 °C asi 3-3,5 hodiny (záleží na velikosti) a čas od času podléváme vypečenou šťávou. Je-li to nutné, přidáme trochu vody, aby se husa při pečení nespálila.

  7. Na posledních 15-20 minut zvýšíme teplotu na 220 °C, abychom získali křupavou zlatohnědou kůrku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *