Kuchařka

Internetová kuchařka

Meruňkový koláč I.

Ingredience
2 sklenice nebo konzervy meruněk (900 g), 300 g změklého másla nebo Hery, 150 g moučkového cukru, 4 vejce, 3 lžíce citronové šťávy, 300 g polohrubé mouky, moučkový cukr na posypání

Příprava
Šťávu z meruněk slejte a meruňky dobře osušte. Máslo nebo Heru dejte do mísy, přidejte cukr, vejce, citronovou šťávu a mouku. Rozšlehejte ručním šlehačem, potom zvyšte na nejvyšší rychlost a šlehejte po dobu 3 až 4 minut dohladka. Vymažte plech, vysypte hrubou moukou a nalijte na něj těsto. Stěrkou uhlaďte a poklaďte meruňkami. Pečte v mírně vyhřáté troubě. Ještě horký koláč posypte moučkovým cukrem, nechte vychladnout a teprve pak krájejte na menší kousky.

Tip
i[Náš tip]: Čerstvé meruňky ponořte krátce do vroucí vody, ochlaďte, zbavte slupky, rozpulte a vypeckujte. Po upečení posypte moučkovým cukrem. Šťávu s cukrem svařte na sirup a potřete ovoce. Dodáte tak ovoci lesk a zvýrazníte jeho chuť.

Poznámky
i[Pečení]: Při teplotě 175°C asi 25 minut.