Kuchařka

Internetová kuchařka

Meruňkové čatní

Ingredience
1 kg meruněk, 1 kg kyselejších jablek, 300 g cibule, 200 g rozinek, 500 g cukru, 450 ml 8% octa, 100 g čerstvého kořene zázvoru, 1 lžička mletého nového koření, 1 lžička mletého hořčičného semínka, ½ mletého muškátového oříšku, kůra z 1 citronu, kůra ze 2 pomerančů, šťáva ze 2 pomerančů

Příprava
Meruňky odpeckujeme a rozčtvrtíme, jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší dílky. Cibuli nasekáme najemno, rozinky překrájíme napůl. Kůru z citronu a pomerančů jemně nasekáme. Kořen zázvoru oloupeme a jemně nastrouháme. Vše vsypeme do kastrolu, podlijeme pomerančovou šťávou a za stálého míchání přivedeme k varu. Potom zahřívání zmírníme a vaříme asi 1 hodinu. Přidáme cukr, ocet a koření a vaříme odkryté do přiměřené hustoty. Hotové čatní plníme za horka do předehřátých sklenic. Ihned uzavřeme a sterilujeme obrácením dnem vzhůru na 10 minut.