Medovník

Sdílejte s přáteli

Medovník

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 60 min Čas vaření 60 min Celkový čas 2 hod

Ingredience

Na krém

Instructions

  1. Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala dna. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku a jedlou sodu. Směs v misce smíchejte vařečkou nebo ponorným mixerem, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů. Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

  2. Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto. Placku pečte dozlatova (7-10 minut) a totéž proveďte i s ostatními.

  3. Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj, pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

  4. Máslo a kondenzované mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta (kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte).

  5. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty.

  6. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou.

Poznámka

Na ozdobu můžeme použít např. vlašské ořechy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *