Ingredience
125 g nakrájeného másla, 1 hrnek pískového cukru, 4 lehce rozšlehaná vejce, ⅓ hrnku citronové šťávy, 1 hrnek hladké mouky, 1 kypřící prášek, 2 hrnky mandlové moučky
i[Citronový sirup]
1 citron, ½ hrnku vody, ½ hrnku pískového cukru
Příprava
Troubu předehřejeme na 180°C. Dortovou formu o průměru asi 25 cm vytřeme rozehřátým máslem nebo olejem. Stěny a dno vyložíme papírem na pečení a rovněž potřeme tukem.
Elektrickým šlehačem rozšleháme máslo s cukrem, až je směs napěněná a krémová. Postupně přidáváme vejce; každé vejce zašleháme. Přilijeme citronovou šťávu a důkladně promícháme.
Lžící vmícháme do směsi mouku prosátou s kypřícím práškem a mandlovou moučku. Opatrně mícháme, až je směs téměř hladká.
Těsto rovnoměrně rozestřeme do připravené formy a uhladíme povrch. Pečeme 35-40 minut, až se těsto nelepí na špejli vpíchnutou doprostřed dortu. Dort necháme 5 minut stát ve formě, pak ho vyklopíme na drátěnou podložku a necháme zcela vychladnout.
Citronový sirup: Kůru z dobře omytého citronu oloupeme v dlouhých tenkých proužcích, které nakrájíme na kousky. V rendlíku smícháme vodu s cukrem a mícháme při nízké teplotě, dokud se voda nezačne vařit a cukr se nerozpustí. Snížíme teplotu, přidáme kousky citronové kůry a vaříme nezakryté bez míchání 3-4 minuty, až cukrový sirup začne houstnout.
Madnlový dort podáváme se lžící citronového sirupu a šlehačkou.
Poznámky
Citronovou kůru oloupeme škrabkou na brambory nebo malým ostrým nožem, a pak nakrájíme na stejně velké kousky. Dáváme pozor, abychom neodřízli i bílou část oplodí, která má hořkou chuť. Sirup podáváme i s kousky citronové kůry nebo ho můžeme přecedit, abychom kůru odstranili. Chceme-li docílit pikantnější chuti, nahradíme část nebo všechnu vodu citronovou šťávou. Dort i sirup můžeme připravit s časovým předstihem.