Kuchařka

Internetová kuchařka

Makové slzičky

Ingredience
200 g hladké mouky, 120 g másla, 100 g višňové marmelády, 60 g cukru, 2 žloutky, 2 lžíce mletého máku, hladkou mouku, 1 lžíci griotky i[Na polevu]: 100 g moučkového cukru, šťávu z ½ citronu, 1 lžíci vařící vody

Příprava
Smícháme mouku, cukr a mák, přidáme změklé máslo a žloutky a nejprve vařečkou a pak rukama rychle vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme váleček, zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odležet. Odležené těsto rozválíme na plát, vykrájíme z něj formičkou slzičky a v polovině z nich vykrojíme ve středu malé kolečko. Všechny tvary přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, upečeme v troubě vyhřáté na 150°C dorůžova a necháme vychladnout. Višňovou marmeládu s griotkou zahřejeme, krátce povaříme a necháme prochladnout. Vedle smícháme prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou a vařenou vodou a mícháme nemastnou vařečkou tak dlouho, až vznikne hladká bílá poleva. Vychladlé slzičky slepíme po dvou ochucenou marmeládou, potřeme cukrovou polevou a po důkladném zaschnutí je uložíme v chladu a necháme několik dnů odležet.