Kuchařka

Internetová kuchařka

Lasagne se špenátem

Ingredience
350 g vařených celozrnných lasagní, 1 kg špenátu, 1½ l vody, 800 g sterilovaných rajčat, 40 g celozrnné mouky, 1 lžíce medu, 4 lžíce olivového oleje, 50 g másla, 1,2 dl mléka, 2½ dl smetany, 8 lžic jemně nasekané bazalky, 150 g ovčího sýra, mletá sladká paprika, cayenský pepř, mletý pepř, sůl

Příprava
Rajčata rozmačkáme, přidáme cayenský pepř, mletý pepř, špetku soli a med a vložíme na hlubokou pánev do rozehřátého oleje. Dusíme 10 minut za občasného míchání, aby směs zhoustla. Tuto směs vlijeme do olejem vymazaného pekáčku. Špenát očistíme, vložíme do vroucí osolené vody a 1 minutu povaříme. Z mouky uděláme na másle světlou jíšku, přilijeme smetanu a mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Směs osolíme, přidáme špetku papriky a nastrouhaný sýr. Na mírném plameni zahříváme za stálého míchání, aby se sýr rozpustil. Potom vmícháme jemně nakrájenou bazalku. Polovinu uvařených lasagní vložíme do pekáčku na vrstvu rajčatové směsi. Na lasagně rozprostřeme uvařený špenát a přidáme zbytek lasagní. Vše zalijeme sýrovou omáčkou a dáme zapékat do trouby vyhřáté na 200°C na 35-45 minut - dokud povrch nezezlátne a nevytvoří křupavou kůrku. Podáváme se zeleninovým salátem.

Poznámky
i[Pečení]: 35-45 minut při teplotě 200°C