Kynutý věnec s rozmarýnem

Sdílejte s přáteli

Kynutý věnec s rozmarýnem

Obtížnost: Středně obtížné Čas na přípravu 40 min Čas vaření 35 min Čas odpočinku 3 hodina Celkový čas 4 hod 15 min

Ingredience

Pokyny

  1. Do misky rozdrobíme droždí a rozmícháme je se lžící krupicového cukru na kašičku. Přilijeme vlažné mléko, vmícháme lžíci mouky a umícháme hladké těstíčko. Misku přikryjeme a necháme v teple vykynout. Rozinky spaříme horukou vodou, necháme okapat a zalijeme rumem. Mezitím smícháme prosátou mouku (trochu dáme stranou), moučkový cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Do směsi vlijeme kvásek, žloutky a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Přidáme rozinky a sekanéné mandle. Těsto dobře vypracujeme.

  2. Když se těsto přestane lepit, přendáme ho na pomoučený vál a dále zpracováváme rukama a podle potřeby podsypáváme zbylou moukou, až vznikne hladké tužší těsto. Vypracované těsto dáme do mísy, poprášíme moukou, překryjeme a necháme kynout v teplé místnosti. Běheme kynutí těsto 2-3krát krátce propracujeme.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě nebo tři části a vyválíme z něj válečky, které spleteme do copu a spojíme do věnce. Přeneseme jej na plech vyložený pečičím papírem, potřeme vejcem, zapícháme do něj jehličky rozmarýnu a necháme znovu nakynout. V troubě předehřáté na 200-220 °C jej zprudka 5-10 minut zapékáme. Pak zmírníme teplotu  na 170 °C a zvolna dopékáme, celkem to trvá 30-35 minut. Vychladlý věnec před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Zařadit pod

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *