Kuchařka

Internetová kuchařka

Květákový nákyp se sýrem

Ingredience
1 větší květák, 4 dl mléka, 1 lžíce hrubé mouky, 4 vejce, 100 g strouhaného tvrdého sýra, sůl nebo Podravka, 2 lžíce másla, strouhanka

Příprava
Květák namočíme do teplé osolené vody, aby vyplavaly případné nečistoty. Pak ho dáme do čisté osolené vody a vaříme asi 15 minut. Měkký květák vyjmeme, necháme okapat a rozdělíme na růžičky. Košťál nasekáme na kousky. Mléko rozlšeháme s moukou a žloutky, přidáme 3/4 množství nastrouhaného sýra, ochutíme solí nebo Podravkou a do směsi přidáme květák. Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Pekáček vymažeme lžící másla a vysypeme strouhankou. Vložíme květákovou směs, pokapeme zbylým rozpuštěným máslem a zapečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Koncem pečení nákyp zasypeme zbytkem strouhaného sýra a trochou strouhanky. Podáváme s novými brambory.