Kuchařka

Internetová kuchařka

Krkonošský toč

Ingredience
1 kg syrových brambor, 5 dl mléka, 8 lžic škvarků, 3 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, sůl, 6-8 lžic strouhanky, 60 g sádla

Příprava
Brambory oškrábeme, opláchneme ve studené vodě a nastrouháme. Přebytečnou tekutinu necháme okapat. Brambory spaříme horkým mlékem, přidáme dobře rozsekané škvarky, utřený česnek, majoránku, pepř, sůl a strouhanku. Hmotu promícháme a je-li těsto řídké, zahustíme ho ještě strouhankou. Pekáč vymažeme sádlem, vlijeme do něj připravenou směs, rozestřeme ji a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 20 minut, až povrch a okraje zrůžoví. Horkou placku vyklopíme z pekáče na plát alobalu, stočíme v závin a nakrájíme na díly. (Proto se pokrmu říká toč.) Podáváme se zelným salátem z kysaného zelí a cibule.