Kuchařka

Internetová kuchařka

Křenová omáčka s vejci

Ingredience
2 lžíce másla (Hery), 2 lžíce hladké mouky, ½ l vývaru z masoxu, 1 kelímek sladké smetany, 1 oloupaný a jemně nastrouhaný křen, 1 lžička cukru, 1 lžička citronové šťávy, sůl, vejce vařená natvrdo

Příprava
Máslo rozehřejeme v hrnci, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme a za stálého míchání přivedem k varu. Smetanu zahřejeme, aby se omáčka nesrazila, a asi po 15 minutách ji přilijeme do zahuštěného vývaru. Ještě chvíli za občasného míchání omáčku povaříme. Pak přidáme nastrouhaný křen, lžičku cukru, znovu povaříme a nakonec dochutíme citronovou šťávou a přisolíme podle chuti. Omáčku podáváme s natvrdo vařenými vejci a můžeme doplnit i plátkem vařeného hovězího masa. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo nové brambory.