Kuchařka

Internetová kuchařka

Křehký koláč se zavařeninou

Ingredience
300 g polohrubé mouky, špetka soli, 85 g moučkového cukru, 200 g másla/margarínu, 2 vejce, 2 lžíce smetany, 300 g zavarěniny

Příprava
Mouku a moučkový cukr prosejte na vál. Přidejte tuk, sůl a 1 vejce. Nožem rozsekejte na drobty. Rukama zpracujte těsto do hladka, dejte do chladna odpočinout. Po 30 minutách zpracujte pružné těsto, polovinu vyválejte, položte na plech a prsty přitlačte k okrajům. Zavařeninu hladce rozrtřeme. Zbývající těsto tence vyválejte, nakrájejte na proužky, položte jako mřížku úhlopříčně na koláč. Zakvedlejte vejce a smetanu, potřete mřížku z těsta. Vložte do horké trouby a pečte. Po vychladnutí nakrájejte na 6 pruhů podélně a na 7 pruhů příčně, aby vzniklo 42 malých čtverců.

Tip
i[Vhodná příloha]: Vanilkou aromatizovaná šlehačka, káva nebo čaj.

Poznámky
Při pečení vezměte v úvahu i čas nutný k vychladnutí koláče. To je u křehkého těsta nutné, protože jinak se snadno láme. Zbylý koláč uchovejte nejdéle 4 týdny v chladu v pevně uzavřené krabici na sušenky. i[Pečení]: při teplotě 175°C asi 30-40 minut