Kuchařka

Internetová kuchařka

Klasická pizza

Ingredience
i[Těsto]: 200 g polohrubé mouky, 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 1 a ¼ dl mléka, ½ čajové lžičky soli, 20 g droždí, špetka cukru i[Obložení]: 2 polévkové lžíce oleje, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 polévkové lžíce kečupu, 4 rajčata, 3 papriky, 1 cibule, 1 polévková lžíce čerstvých posekaných bylinek nebo po špetce sušených (oregano, tymián, bazalka), 100 g šunky nebo salámu, 50 g strouhaného sýra, sůl podle chuti

Příprava
Ze lžíce mouky, špetky cukru, vlažného mléka a droždí připravíme kvásek a necháme ho vykynout. Ostatní mouku prosejeme do mísy, přidáme do ní sůl, olej a nakonec vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho přikryté vykynout. Větší kulatou formu vymastíme (nejlépe sádlem nebo margarínem, na oleji těsto sklouzává do středu), roztlačíme do ní těsto tak, aby po stranách bylo zvednuté, potřeme olejem, do něhož jsme prolisovali stroužek česneku, kečupem, obložíme rajčaty nakrájenými na kolečka nebo na čtvrtky, mezi ně dáme jemně podušenou papriku nakrájenou na nudličky, stejně tak podušenou cibuli nakrájenou na kolečka, proužky šunky nebo salámu, trouchu osolíme, opepříme (můžeme okořenit i špetkou vegety), posypeme bylinkami a nakonec sýrem. Zvednuté okraje přehneme, kolem dokola urovnáme, potřeme olejem nebo rozšlehaným vejcem a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Ještě teplou pizzu ozdobíme lístky bazalky.