Kuchařka

Internetová kuchařka

Kávové řezy

Kávové řezy Ingredience
3 rozšlehaná vejce, ⅔ hrnku pískové cukru, 2 lžíce horké vody, 1 hrnek prosáté mouky, 1 kypřící prášek i[Kávový krém] ½ hrnku pískového cukru, ⅓ hrnku vody, 4 žloutky, 1 lžíce instantní kávy, 250 g nakrájeného másla, ¼ hrnku mléka, 2 lžíce rumu, 100 g opražených mandlových lupínků i[Omáčka] 430 g kompotových švestek

Příprava
Troubu předehřejeme na 180°C. Plech o velikosti asi 30 x 25 cm vytřeme rozehřátým máslem a vyložíme papírem na pečení, který rovněž potřeme tukem. Vejce šleháme asi 3 minuty, až zhoustnou. Postupně přidáváme cukr a šleháme, až získáme světležlutou hmotu. Rychle vmícháme vodu a mouku prosátou s kypřícím práškem. Těsto rozestřeme na plech. Pečeme 15-20 minut a pak necháme 3 minuty stát. Vyklopíme na papír posypaný moučkovým cukrem. Kávový krém: Cukr rozmícháme ve vodě a za stálého míchání uvedeme do var. Vaříme nezakryté a bez míchání 2 minuty; necháme zchladnout. Žloutky šleháme s instatní kávou, až směs zhoustne. Vychladlý sirup vléváme tenkým pramínkem do ušlehaných žloutků; stále šleháme. Změklé máslo ušleháme do pěny, přidáme ušlehané žloutky a šleháme asi 4 minuty, až je krém hladký a lesklý. Dáme na 15 minut ztuhnout do chladničky. Chlebíčkovou formu o velikosti 25 x 10 x 6 cm vyložíme alobalem. Upečený piškot rozkrojíme na třetiny. Smícháme mléko s rumem a kávový krém rozdělíme na třetiny. Do formy vložíme jeden plát piškotu vrchní stranou dolů. Zalijeme ho polovinou mléka s rumem a potřeme třetinou kávového krému. Zopakujeme s druhou vrstvou. Zakryjeme poslední třetinou piškotu a rukou stlačíme do formy. Zakryjeme fólií a dáme vychladit na hodinu nebo přes noc do chladničky. Piškot vyklopíme na talíř a necháme 10 minut stát. Pak celý povrch potřeme zbytkem kávového krému, posypeme mandlovými lupínky a nakrájíme. Omáčka: Vypeckované švestky rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné sítko. Kávové řezy podáváme se lžící švestkové omáčky.