Kančí kýta dušená na pivě s chlebovými knedlíky

Sdílejte s přáteli

Kančí kýta dušená na pivě s chlebovými knedlíky

Obtížnost: Pro pokročilé Čas na přípravu 20 min Čas vaření 2 hodina Čas odpočinku 12 hodina Celkový čas 14 hod 20 min Porce: 6

Ingredience

Maso

Omáčka

Těsto na knedlíky

Doplněk

Pokyny

Naložení masa

  1. Očištěnou kýtu nakrájíme na kostky a promícháme s nahrubo nakrájenou kořenovou zelninou a cibulí, černým pivem a necháme odležet v chladničce.

Příprava omáčky

  1. Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, cibuli nahrubo. Z koření připravíme odvar a necháme ho 10 minut vylouhovat. Maso vyjmeme z nádoby (ve které bylo naloženo) a na části sádla ho opečeme.

  2. Poté maso vyjmeme, přidáme zbytek sádla, vložíme všechnu kořenovou zeleninu (i z naložení) a restujeme ji. Jakmile se začne zbarvovat do nahnědlé barvy, přidáme cibuli a vše společně restujeme dozlatova, přidáme cukr, odvar z koření, část hovězího vývaru, černé pivo, citronovou šťávu a nálev z naložení masa.

  3. Do zalitého základu vložíme opečené maso, osolíme a dusíme doměkka. Během dušení maso podléváme vývarem.

  4. Je-li maso měkké, vyjmeme ho i se zeleninou ze základu, vložíme rozmělněný kváskový chléb a ještě vše povaříme, aby se chléb dobře rozvařil.

  5. Na závěr omáčku propasírujeme a vložíme do ní zpět maso se zeleninou.

Příprava těsta na knedlíky

  1. Uzený bůček a housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1 cm, slaninu o velikosti 5 mm.

  2. Cibuli nakrájíme na drobno a na roztavené slanině ji orestujeme dosklovata. Přidáme nakrájený bůček, vše ještě krátce orestujeme a směs necháme zchladnout.

  3. Pak do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 mléka, přidáme hrubou mouku, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a vymícháme hladké těstíčko.

  4. Petrželku nakrájíme a smícháme s kostičkami housek a s orestovaným uzeným masem.

  5. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehce smícháme. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem.

Tvarování a vaření knedlíků

  1. Z těsta tvarujeme koule a vaříme na páře asi 15 minut. Po uvaření je potíráme rozpuštěníým vepřovým sádlem.

Poznámka

Servírování
Na teplý talíř servírujeme knedlíky a kostky masa s omáčkou. Zbývající omáčkou ještě maso podlijeme. Pokrm doplníme kousky v omáčce rozdušené zeleniny a snítkou petržele.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *